Sayfalar

21 Ekim 2012 Pazar

EMT - Bireysel Farklılıklar


Amaç: İnsanlarda bireysel farklılıkları oluşturan nedenler nelerdir?
                İnsanoğlu her devirde kendisine kolaylık sağlayacak yöntemler araştırmıştır. Kimi kişiler kendini geliştirmekle beraber kimileri ise başkalarının sağladığı faydalarla kendini geçindirmiştir. Bununla beraber insanlarda bireysel farklılıkları ele alacak olursak bunun aslında bir bütün hâlde düşünülmesi gerekir. Bireysel farklılıklar ilk olarak başta da bahsedildiği gibi zamana göre değişiklik göstermiş diyebiliriz. İlk insanoğlu geçimini ilkel araçlarla sağlarken sonraki devirler daha karışık cihazlar ve daha çok bilimle meşgul olmuştur. Buradan ise ilk olarak bireysel farklılıkların zamana göre değişiklik göstermiş olduğunu düşünebiliriz. Fakat bizi ilgilendiren kısım ise aynı zaman dilimi içerisindeki bireysel farklılıkların nedenleridir?
                Bireysel farklılıklar cinsiyete göre farklılık göstermekle beraber zihinsel yeteneklilik, fiziksel bozukluklar, psikolojik,-duygusal problemler ve genel sağlık problemlerine farlılık göstermektedir. Cinsiyete göre bireysel farklılık nasıl değişir dersek yapılan bir araştırmaya göre ilkokul çağında kızların zeka seviyesinde erkeklere göre daha başarılı gelişle gözlemlenirken erkeklerde ise ergenlikte durum tersine döndüğü gözlemlenmiştir. Ergenlik dönemi sonrası yapılan araştırmaya göre kızların dil konusunda gelişimi gözlemlenirken erkeklerde ise sayısal ve mekanik gelişme ağırlık göstermektedir. Tabi bütün bunlar işin istatistik kısmıdır.
                Bireysel farklılıkların değişiklik göstermesindeki en temel sebep ise zihinsel yetenekliliktir. Zihinsel yetenekliliğin kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi kardeşler arası bile farklılıkların olduğu gerçektir. Kimi çocuk 6 yaşında kendi kıyafetini giymeyi öğrenirken kimisi ise bunu 3 yaşında gerçekleştirir. Zihinsel yetenekliliğin yanı sıra diğer bir neden ise öğrenme bozukluklarıdır. Eğitimi kötü olan bir okulda yetişmiş bir öğrenci ile eğitimi yüksek seviyede olan bir okulda yetişmiş öğrencinin konuyu algılama kapasitelerinde farklılıklar gözlenir.
                Konuyu toparlayacak olursak zor ve kolay anlayan bir öğrencide bireysel farklılığın sebebinin başında zeka yeterliliği gelmekle beraber öğrenme bozuklukları, zihinsel-duygusal-fiziksel problemler ve genel sağlık sorunları bunu takip eder.
                                                                                                   Zübeyir KİLCİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder