Sayfalar

16 Aralık 2012 Pazar

EMT-En İyi Materyal Yardımlaşma!

         Teknolojinin hızla ilerlemekte olduğu bir dönemden geçiyoruz. teknolojinin insanların imkanlarını oldukça genişletmekte olduğunu da görüyoruz ve buna karşılık bir takım zararlarını da. Bizim içinde kolaylık sağlayan teknoloji engelli insanlarımız içinde ne kolaylıklar sağlayabilir?
        Günümüze kadar engelliler için birçok materyaller geliştirilmiş olup bunlar onların yaşantılarında engelleri aşmada biraz olsun yardımcı olmuştur. En basitinden bir baston, bit tekerlekli sandalye... Bunlar belki çok büyük bir teknoloji harikası gibi görünmese de örneğin bir tekerlekli sandalye ayağı olmayanlar için ayak, bir baston ise âmâlara göz olmuştur.
         Teknoloji çağında bulunduğumuz üzere engelliler için ne gibi buluşlar yapılmış önce ona bir bakalım;
Konuşan Kameralar
         Kitaplardan gazetelere, dergilerden lokanta mönülerine kadar her yazıyı bir kamera okuyor ve seslendiriyor. Bu buluş bir kitap okumak isteyen görme engelli bir insanımız için gerçekten kayda değerdir.
Yarı Biyonik Cihazlar
         Burda yarı biyonik cihazdan kastediğimiz insanın duyularını anlayabilen bir kol veya bacak gibi buluşlardır. Bu gibi teknolojik cihazlar yeni yeni keşfedilmeye çalışılsa da varlığı bir gerçektir. örneğin; ABD'de kolunu kaybeden bir kişinin kol sinirlerine bir biyonik kol bağlanıp sıcağı soğuğu beyne iletebilen bir cihaz üretilmiştir.
Konuşan Cihazlar
        Yine görme engelliler için konuşan çamaşır makinesi gibi bir çok ev eşyası da üretilmektedir. Finlandiya'da VTT adında  bir şirkette ürettiği konuşan telefon ile bulunduğu yeri, durağı ve gelecek otobüs saatlerine kadar bir bir kişiye ileten cihaz üretmeyi başarmıştır.
Sihirli Baston
         Japonya'daki birtakım mühendisler, görme engellilerin kullandığı bastonu mecazi anlamda dillendirmişlerdir ve bastondaki kamera ile etrafı kişiye anlatan bir cihaz geliştirmişlerdir. Bu baston yaya çizgilerinden de gitmeyi sağlarken aynı zamanda ışıklara bir sinyal gönderip yaya geçişine de izin vermektedir.

        Bunlar ve benzerleri gibi materyallere günümüz teknolojisiyle birlikte devamlı bir yenisi daha eklenmektedir. Konuşan eldivenler, kameralı ayakkabılar konuşan atm'ler gibi engelli insanlarımızın hayattaki eğitimlerini daha çok geliştirmek için girişilmiş çabalardır. Peki imkanımız olsa idi biz ne gibi materyaller geliştirebilirdik? Örneğin benzerine rastlasam da daha teknolojik olarak ürüme engelliler için kumandalı hareket edebilen bir robot üretilebilir. Bu robot kumanda ile istediği yere çağırılabilecek ve kişinin kalkmasında oturmasında gezmesinde ve diğer tüm ihtiyaçlarını karşılamada eşlik edebilecek bir teknoloji harikası olabilir. Bir başka bir örnekte hem görmeyen ve hemde konuşamayan engelliler için cihazlar üretilebilir. Mesela bu ikişi bilgisayarın kamerasına yaptığı bir el işareti ile bilgisayarın müziğini açabilecek başka bir el işareti ile sesini kısabilecek bir teknoloji ürünüde üretilebilir.
     Aslında işin özüne gelecek olur isek üretilen birçok cihaza gerek maddi yönden gerekse uzaklık yönünden ulaşmak oldukça güçtür ki bir çok engelli insanımızda bile tekerli sandalye eksikliği vardır. Bu teknoloji ilerlerken bu açıkları da kapatmalıyız. İleriyi görürken de aynı zamanda bulunduğumuz zamandaki imkanlarla engellilere olanaklar sunmalıyız. Bütün bu buluşların bir kolaylık getirdiği inkar edilemez ama biz en büyük kolaylığı yardımlaşarak yapabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder