Sayfalar

17 Mart 2013 Pazar

Soruyu Bilemezsen Kızarsın

            Kızma birader oyunu için henüz başlangıç yapmasamda taslağı konusunda paylaşımda bulunacağım. Kızma birader oyunu üç boyutlu bir görsel gerektirmese de oyuna giriş kısmı için renkli birşeyler düşünüyorum. Oyunun maskotunun kızgın bir kişilik olacağından bahsetmiştim. Giriş kısmıda bu maskotla ilgili olacak. Oyunun tablasını aşağıdaki şekle benzer yapmayı düşünüyorum.














        Soldaki şekil itibarıyla daha kolay olsada oyunun daha canlı olması için taslak olarak soldaki resmi daha uygun gördüm. tabi aynısı gibi olmayacak. Biraz daha farklı çizeceğim.
        Kızma biraderin oyun kurallarından daha önce bahsetmiştim ama bu oyunda biraz daha eğitici yanı olacağından yeniden bahsedeceğim. Oyun dört kişiliktir ve her oyuncuya ait dört piyon olur. Zarda altı atamayan oyuna başlayamaz. Oyuna başlatılan her bir piyon sağdaki resimde gösterildiği üzere, kendi start çizgisinden başlatılır. Dört piyondan istenilen sayıda sahaya piyon çıkartılabilir ama altı gelmek şartıyla. Oyunda bir oyuncunun piyonu diğer oyuncun piyonunun üzerine geldiğinde onu yer ve yenilen piyon yine altı gelmeden oyuna dahil olamaz. Piyonlar tekrar kendi start çizgisine gelmeden ortalardaki renkli kısımlara girdirilir. Bu oyunda normal oyunlardan farklı olarak her zardan sonra oyuncuya bir soru sorulur. Oyuncu yanıtı yanlış verirse piyonu ilerletemez.
        Oyun bu şekilde olacak ama henüz başlamış değilim. Oyunu tamamladığımda blogumda paylaşımda bulunacağım.
 http://goo.gl/fRMn9

9 Mart 2013 Cumartesi

Masa Oyunu (Board Game) Nedir?

            Board Games yani Türkçe karşılığı masa oyunları olan, bir zemin üzerinde karton ahşap veya plastik gibi malzemelerden yapılmış bir düzenek üzerinde taş veya kartları belirli bir kurallara göre hareket ettirerek oynanan oyunlardır. Bu oyunlar bazen satranç dama gibi tamamen stratejiyede dayanabilir, tavla gibi hem strateji hem şansa da dayanabilir veya da kızma birader gibi tamamen şansa da bağlı olabilir. Bu oyunlar bilindiği üzere zon zamanarda online olarakta oynanmakta fakat gerçekteki keyfi vermemektedir. Kayıtlı olduğum bir anket sitesinde yapılan bir ankette "Aile oyunlarından hangisi size göre?" diye sorulmuş ve alınan yanıtlar şöyledir;

  %         Kişi
53,85          294 Monopoly
41,03 224 Tabu
29,49 161 Kızma birader
26,37 144 Scrable
25,46 139 Milyoner
22,34 122 Adam Asmaca
18,50 101 Passaparola
13,37 73 Yalan Makinesi
8,24            45 Risk
6,23            34 Metropol
5,31            29 Upwords
4,03  22 Hotel
2,93            16 Sıkı Dostlar
2,38  13 Magic Words
2,38  13 Mastermind
Ayrıntılar: http://www.pollemik.com/sonuc.asp?no=4959577261321&durum=4

         Anketten de anlaşılacağı üzere monopoly ve tabu açık fark önde. Burada yüzdelerdeki dengesizliğin nedeni çoklu seçimli bir anket olmasıdır. Tabi bu ankette okey, satranç, dama, tavla, tombala, kızma birader, jenga gibi oyunlar yok.
         Eğitimde grafik ve canlandırma dersimiz içinde bizimde buna benzer bir oyun yapmamız istendi ve ben kızma birader oyununa benzer bir oyun yapmaya karar verdim. Daha öncede mah jong oyunu yapmıştım fakat tamamlayamamıştım. Oyunda olması gereken şartlar;
  • Bir masa oyunu tasarlama:
  • Oyunun bir logosu, bir maskotu ve kısa akılda kalır bir ismi olmalıdır
  • Oyunda hem ana tahta hem de ek kart ve ikonlar bulunmalıdır
  • Tahta boyutu: 50 cm X 50 cm
  • Oyun eğitici olmalıdır
  • Oyun en az iki kişi ile oynanabilir olmalıdır (tahtada olanı, Flash için ise bilgisayara karşı oynanabilir, ya da çok oyunculu olabilir)
  • Oyunda ilerleme ve geriye dönme durumları bulunmalıdır
  • Oyun tahtasında çekici görseller tasarlanmalıdır

             Yapacağım oyunun eğiticilik yanı tartışılır tabi. Oyunun maskotunu istenilen şartlarda yapmaya çalışacağım. Birde yukarıdaki şartlarda yer almasa da oyunumuzun internetteki oyunlardan farklı olması ve farklı kurallara sahip olası gerektiğidir. Resimdeki oyun reyonlarında satılan bir kızma birader oyunu. Buradaki maskot karakterinin tamamen ilgisiz olduğu bir gerçek.
           
           Oyunu bilmeyenler için anlatacak olursam eğer. Oyun en fazla dört kişi ile oynanır. Her oyuncunun 4'er adet piyonu olur ve piyonlar atılan zarların sayısı kadar hareket ettirilir. Oyunun başlangıcında zarda 6 atamayan başlayamaz. 6 atanın ise yeni bir atma hakkı olur. Piyonlar oyun kartında veya tahtasında bir tur attıktan sonra kendi bölgelerine yerleştirilmeye çalışılır. Bir kişinin piyonu başka bir piyonun üzerine geldiğinde ise onu yer ve o piyon yine 6 gelmeden oyuna dahil olamaz. Oyunu bilgisayara karşı yapacağım. Birden fazla kişilik yapabilmem için daha çok zaman gerekli..
Benzer Oyunlar
Oyun 1
Oyun 2
Buda daha farklı bir kızma birader oyunu. Orjinal kurallara göre olmasada farklı bir yorum getirilmiş ve gayet güzel olmuş.,
Oyun 3
Oyun tamamlandığında yine burada paylaşımda bulunacağım.
________________________________________________________________________

Bunları Biliyor Muydunuz?

        Zar bilinen en eski oyun aracıdır. Ne kadar mı eski? Bilinen en eski zar MÖ. 3bin yılına ait bir Sümer zarıdır. Bu zar tam bir set halinde bulunan en eski masa oyunlardan biri olan Ur isimli kraliyet oyununda bulunmuştur ve dört kenarlı bir pramid şeklindedir. 


      Resimde görülen ise Kırım Savaşı dönemi, denizcilik üzerine geliştirilmiş bir kutu oyunu Taraflar Rus ya da Türk olarak rakibinin merkezdeki limanına gitmeye çalışmakta.